Volvo har byggt unik akutbil till Tyskland

Läkare och ambulanspersonal vid universitetssjukhuset i tyska Heidelberg har försetts med en specialdesignad Volvo V90 Cross Country som ingår i ett pilotprojekt för snabbare och effektivare vård.

När olyckan är framme gäller det för ambulanspersonal att kunna agera snabbt – oavsett hur skadorna ser ut. Därför har Volvo Cars specialbyggt en Volvo V90 Cross Country Ocean Race Edition för ett tyskt sjukhus. Bilen ska vara redo för i princip allt.

Den kallas MIC, Medical Intervention Car, och har extra mycket utrymme för både mer utrustning och fler läkare eller expertrådgivare.

Till exempel kommer det gå att göra akuta operationer i bilen och ge blod till svårt skadade. Det tillsammans med fyrhjulsdriften, och de specialbyggda säkerhetsanordningar för allt som transporteras, så blir den här projektbilen unik i hela Tyskland.

– Om en olycka inträffar, vare sig det är på vägen eller i hemmet, så måste snabb och professionell vård säkerställas – även för oväntade eller ovanliga problem. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda det genom denna Volvo V90 Cross Country, förklarar tyske Volvo-chefen Thomas Bach och fortsätter:

– Det här projektet ligger i framkant och passar Volvo och Volvos värderingar perfekt.

FILM: Vi kör Volvo V90 Cross Country Polisbil

Personerna som ska köra bilen genomgår just nu en specialutbildning – och en exakt likadan bil finns förberedd som ersättningsfordon ifall den ordinarie MIC-bilen på något sätt skulle skadas eller gå sönder.

Detta ambulansprojekt kommer kontinuerligt att följas upp för att kostnader och fördelar ska kunna rapporteras.

Volvo har tagit beslutet att begränsa alla nya bilars toppfart till 180 km/h, men begränsningen gäller nödvändigtvis inte utryckningsfordon. På en direkt fråga på Volvo Cars Facebook-sida svarar Volvo som följer:

"Hastighetsbegränsningar kommer att kunna tas bort för de fordon som anses ha ett tydligt behov av det, exempelvis utryckningsfordon."

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer