100127-volvo-geely-maj

Volvo i Geelys ägo i maj

Geely tror på ett preliminärt köpavtal redan i februari och att köpet av Volvo från Ford ska vara helt slutfört i maj. Det framgår av Geelys planer som presenterats för kinesiska myndigheter. Geely planerar också att tillverka 300 000 Volvo-bilar i Kina varje år.

Vi har äntligen fått klarhet i Saab-affären och nu verkar det även som att försäljningen av den andra svenska biltillverkaren går in i sitt absoluta slutskede. Nyhetsbyrån Reuters säger sig ha tagit del av dokument som Geely lämnat in till kinesiska myndigheter som ska godkänna affären. Av dokumenten framgår bland annat att Geely räknar med att få till stånd en preliminär uppgörelse med Ford i februari och affären ska vara helt klar i maj. Enligt Reuters betalat Geely strax under två miljarder dollar för Volvo, motsvarande cirka 15 miljarder kronor.

Dokumenten som Reuters har tagit del av säger även en del om Geelys framtidsplaner för Volvo. I dessa ingår en ny fabrik i Peking som ska producera upp till 300 000 bilar per år. Det skulle innebära en nästan fördubblad årsproduktion för Geely som i fjol tillverkade 321 000 bilar. Geely har satt upp det mycket ambitiösa målet att sälja två miljoner bilar år 2015. Geelys planer uppges inte innebära några förändringar för Volvo i Sverige. Volvo Personvagnars huvudkontor, produktionsanläggningar och utvecklingsavdelning i Sverige ska finnas kvar även i framtiden. Volvos image som ett premiummärke med inriktning på säkerhet ska vara oförändrad men ”kompletteras med fashionabla, dynamiska och passionerade internationella inslag.”

Moderbolaget Zhejiang Geely Holding Group ska bilda ett separat bolag med aktiekapital på 8 miljarder yuan (8,5 miljarder kronor) för att köpa Volvo. Utländska investerare och Hongkong-listade Geely Automobile kommer att äga 51 procent av det nya bolaget.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!