081212-volvo-årets-miljöbil

Volvo kan bli årets miljöbil

Finalisterna i Årets Miljöbil 2008 har utsetts, bland dessa märks framförallt Volvo som har hela fem bilar med bland de nominerade. Vinnaren utses på bilmässan i New York i april.

När finalisterna i Årets miljöbil (World green car of the year) presenteras överraskar Volvo stort med att ha hela fem modeller bland de utvalda. Volvo är det klart bäst representerade märket med 5 av 22 nomineringar. Fiat och Mini kommer därefter med två bilar vardera bland finalisterna. Det är ett härligt spritt fält med olika tekniklösningar som presenteras, bland de nominerade finns till exempel: Smart ED, Honda FCX Clarity, Tesla Roadster och Chevrolet Tahoe.

Men finalistfältet är kanske mest intressant ur svensk synvinkel. Volvos DRIVe-satsning har uppenbarligen slagit väl ut. Alla de nya DRIVe-modellerna finns bland finalisterna. DRIVe-versionerna av C30, S40 och V50 har fått mycket beröm i motorpressen (Läs Anders Helgessons provkörning av Volvo V50 1,6 DRIVe i senaste numret av Teknikens Värld). Men det är inte bara Volvos snåldiesel-satsning som representeras bland finalisterna. Etanolmodellerna av S80 och V70 är även de nominerade till Årets Miljöbil 2008.

I februari nästa år presenteras fem finalister och i mars ska fältet minska till tre finalister. Den slutgiltiga vinnaren presenteras den 9 april på New York International Auto Show.

Finalisterna är:

Audi Q7 3.0 TDI

BMW 335d BluePerformance

Chevrolet Tahoe / GMC Yukon Hybrid

Citroën C1

Fiat Palio Weekend Electric

Fiat Siena Tetrafuel model

Honda FCX Clarity

Mazda Hydrogen Rotary RX8

Mercedes-Benz ML/R/GL 320 BlueTEC

MINI Cooper D

MINI E

Mitsibishi iMiEV

Nissan X-Trail 20 GT

Smart ED

Subaru Legacy/Outback PZEV

Tesla Electric Roadster

Toyota iQ

Volvo C30 1.6D DRIVe

Volvo S40 1.6D DRIVe

Volvo V50 1.6D DRIVe

Volvo S80 2.5 FT

Volvo V70 2.5 FT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!