090723-volvo-peking Foto: © Bruce Benedict 2007

Volvo-köp får godkänt av Peking

Ett kinesiskt bud på Volvo PV ser ut att närma sig. Beijing Auto har fått Pekings kommunregerings fulla stöd till övertagandet. Det uppger en källa med insyn i diskussionerna.

 Kinesiska Beijing Auto (BAIC) har på senare tid blivit omskriver för sitt bud på Opel. Utsikterna för att kineserna ska få köpa Opel är dock inte ljusa eftersom den tyska regeringen har uttalat ett starkt stöd för Magna/Sberbank/GAZ. Även Opel-facket är motståndare till ett eventuellt kinesiskt ägande. Detta kan ha hög relevans för svensk del eftersom BAIC uppges vara intresserade av att köpa Volvo om affären med Opel går i stöpet.

Nu hänvisar nyhetsbyrån Reuters till insatta källor som säger att BAIC har fått grönt ljus från Pekings kommunala regering som äger företaget, att lägga ett bud på Volvo. BAIC har sedan tidigare förekommit i spekulationerna om Volvos nya ägare. Enligt Reuters har BAIC satt som mål att försäljningen ska vara mer än fördubblad till 2 miljoner bilar senast år 2015. Förra året producerade man 771 639 bilar. BAIC sitter dock i en svår sits med tanke på att biljätten inte har någon egen bil att tillverka. I dag består tillverkningen av bilar som byggs i join-ventures med andra biltillverkare, bland annat Mercedes och Hyundai.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!