Volvo köper hälften av kinesiska Dongfeng

Volvo Personvagnar är ju numera under kinesiska Geelys ägarskap, och har tack vare det nått en allt starkare position i det stora landet i öster. Kanske har det också inspirerat Volvo, lastbilstillverkaren alltså, att stärka sin position i Kina. Nu köper man hälften av Dongfengs lastbilsavdelning.

Det är alltså Volvo AB, lastbilstillverkaren, som nu stärker sin position på den kinesiska marknaden markant genom att bli nära hälftenägare i lastbilsdivisionen av Dongfeng. Dongfeng, som är en av Kinas absolut största biltillverkare, är kanske för oss mest kända som storägare i franska Peugeot-Citroën men säljer även lastbilar i stora antal, närmare 170 000 per år och med en marknadsandel på över 15 procent i Kina.

Efter att ha fått alla nödvändiga statliga tillstånd tar nu Volvo AB alltså över 45 procent av Dongfengs lastbilsdivision. Köpeskillingen uppges vara 5,5 miljarder kinesiska yuan, vilket motsvarar ungefär 5,6 miljarder i svenska kronor.

Förutom ägandet i Dongfeng har Volvo AB sedan tidigare även intressen i Frankrike (Renault), Japan (UD, tidigare Nissan), Indien (Eicher) och just i Kina genom anläggningsmaskinstillverkaren SDLG.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!