Volvo laddar för XC40-premiär

Exakt två veckor återstår till avtäckningen av Volvo XC40. Nu har biltillverkaren börjat lätta lite på skynket.

I över tre år har det skrivits och pratats om Volvo XC40, lillebror till de väl etablerade modellerna XC60 och XC90. Och det är snart ett och ett halvt år sedan vi fick ett första smakprov på hur XC40 kommer att se ut. Det var när konceptbilarna Concept 40.1 och Concept 40.2 visades upp i Göteborg i maj förra året och där förstnämnda utgjorde XC40-konceptet.

Men nu är det snart äntligen dags, i dag återstår det nämligen exakt fjorton dagar till avtäckningen som äger rum i Italien den 21 september. Volvo väljer alltså inte att visa upp bilen på den då pågående bilsalongen i Frankfurt, den svenska biltillverkaren valde nämligen för några år sedan att lämna vissa salonger för att i stället fokusera på ett fåtal under året i kombination med egna evenemang.

Hittills har vi bara sett XC40 med maskering, och det gäller fortfarande. Men skillnaden nu är att den tunga maskeringen som döljer linjerna har plockats av. På två nya bilder, från Volvos testkörningar i Spanien där företagsledningen är med, får vi nu för första gången se bilens verkliga plåtytor. Det är tydligt att formerna vi såg hos Concept 40.1 behålls till stora delar. Bakluckan och bakljusen ser ut att vara nästan identiska, sånär som på några veck som tillkommit eller vässats till.

Bakre sidorutornas uppdragna nederkant kvarstår precis som det såg ut på konceptet. Denna detalj avslöjade vi dock redan i maj i år då vi kunde visa er exklusiva spionbilder på XC40:s interiör. Då fick vi även se stora delar av instrumentbräda och mittkonsol som följer samma form som i storebröderna men i ett mer spartanskt utförande.

I våras kunde vi exklusivt visa upp XC40:s interiör för första gången. Foto: CarPix Foto: CarPix

På bilden nedan, som är utlagd på Håkan Samuelssons Twitter-konto, ser vi, förutom Volvo-chefen i egen hög person, fronten på XC40 som inte bjuder på några större överraskningar. Vi ser att formen på grillen är påminner mycket om konceptbilens men är eventuellt en aning mjukare i utformningen. Det konkava utförandet har också hängt med till produktion.

XC40 baseras på Volvos (och Geelys) nya CMA-plattform som är framtidsförberedd redan från grunden, bland annat genom att vara redo för en helelektrisk drivlina. Denna CMA-plattform ska användas till samtliga Volvo-bilar mindre än 60-serien.

Modellen är enligt obekräftade uppgifter (hämtade från Bilregistret) 451,2 centimeter lång vilket i så fall gör XC40 längre och förhoppningsvis rymligare än konkurrenter som Audi Q3 och BMW X1 som är uppemot tolv centimeter kortare. Mer exakta storleksuppgifter än så har vi tyvärr inte i nuläget utan vi får snäll vänta två veckor. Håll utkik på teknikensvarld.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!