Volvo lämnar autonoma bilar till Göteborgs-familjer

Volvo hårdsatsar verkligen på självkörande bilar. Nu har företaget officiellt startat projektet ”Drive Me”, som kommer se till att helt vanliga familjer i Göteborg får testa självkörande bilar.
Mattias Skantze

I fredags producerade företaget den första i en serie autonoma bilar som ska lämnas till familjer i Göteborg för att testas på allmänna vägar. Drive Me-bilarna kommer att kunna köras helt autonomt i vissa speciella körzoner runt om i Göteborg, men alltså inte överallt. 

Bilarna i 90-serien har redan ett halvautonomt system kallat Pilot Assist som korrigerar styrningen på bilarna när man kör i hastigheter upp till 130 kilometer i timmen. Drive Me-bilarna kan dock köra helt själva.

Syftet med projektet är att man ska få data från verkligheten och därav kunna finjustera tekniken inför lanseringen till allmänheten, som Volvo planerar till år 2021. Projektet kommer inte att vara exklusivt för Göteborg, utan liknande projekt kommer att startas i både London och utvalda städer i Kina under de kommande åren. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!