091103-ford-vinst-volvo Foto: BLR-Fotograferna AB

Volvo minskar förlusten – Ford överraskar med vinst

Är det dags för bilindustrin att göra comeback nu? Ford tar täten i återhämtningen genom att redovisa en överraskande miljardvinst för tredje kvartalet. Även Volvo visar tecken på bättring och ökar nu produktionen.

När Ford på måndagen presenterade rapporten för tredje kvartalet framgick det att den amerikanska biljätten, den enda som har undgått konkurs, är på bättringsvägen. Ford redovisar en nettovinst på 997 miljoner dollar, motsvarande 7 miljarder kronor, för årets tredje kvartal. Vinsten var överraskande och är den första sedan 2008. Ford säger dock i rapporten att företaget kommer att gå med stadig vinst först 2011. Återhämtningen från förra årets katastrofresultat har gått snabbare än väntat, resultatet för tredje kvartalet är en förbättring med 1,2 miljarder mot samma period i fjol.

Av rapporten framgår att Ford har lyckats vända hela verksamheten till vinst. Alla delar av företaget redovisar positiva siffror – bortsett från Volvo. Volvos resultat för tredje kvartalet blev en förlust på 135 miljoner dollar, motsvarande 956 miljoner kronor. Det är dock en rejäl förbättring mot samma period förra året då Volvo förlorade 458 miljoner dollar. Därmed fortsätter trenden med minskande förluster och det här är första gången i år som förlusten kryper under miljardstrecket. Rapporten visar att Volvos produktionsvolymer är på väg upp, under tredje kvartalet tillverkades 77 000 bilar, vilket är en ökning med 5 000 jämfört med samma period i fjol. Ford väntar sig att produktionen under fjärde kvartalet ska öka till 95 000 bilar. Ford förklarar Volvos förbättring med kostnadsbesparingar, gynnsamma valutakurser, högre volymer och en bättre produktmix.

Ford avslöjar inget mer om förhandlingarna inför försäljningen av Volvo. Det konstateras kort att Geely fortfarande är den budgivare som ligger bäst till. Volvos förbättrade läge väntas dock ändra läget i förhandlingarna och Ford kan sannolikt kräva ett högre pris för den svenska biltillverkaren. Det svenskledda konsortiet Jakob är dock inte uträknade i förhandlingarna. Peder Fast, vd för Konsortium Jakob, sa i förra veckan att ett bud kommer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!