080911-bilhandlare-kartell

Volvo- och Renaulthandlare fällda för kartellsamarbete

Åtta Volvo- och Renaulthandlare i södra Sverige har fällts av Marknadsdomstolen för kartellsamarbete. Handlarna anses ha delat upp marknaden mellan sig och drivit upp priserna. Nu ska de tillsammans betala drygt 21 miljoner kronor i böter.

De åtta bilhandlade som av Konkurrensverket anklagats för att under perioden 1998-2002 ha delat upp marknaden mellan sig och kommit överrens om priser har nu fällts av Marknadsdomstolen. Fallet prövades redan för två år sedan i Stockholms Tingsrätt, som då kom fram till att de visserligen hade samarbetat men att konkurrensen inte hade skadats på märkbart sätt. Konkurrensverket överklagade dock domen till Marknadsdomstolen, som nu alltså har funnit bilhandlarna skyldiga.

De nu dömda Volvo- och Renaultåterförsäljarna återfinns i Ystad, Helsingborg, Malmö, Eslöv, Hässleholm, Ljungby, Kristianstad och Ängelholm. Kartellverksamheten avslöjades då ett mejl som skulle till konkurrenterna kom på avvägar. I mejlet diskuterades det bland annat om hur de skulle prissätta olika Volvomodeller. Det ledde till att Konkurrensverket fattade misstankar. Nu har de dömts till att betala drygt 21 miljoner kronor i böter. Marknadsdomstolens dom går inte att överklaga.

– Att köpa en bil är för många konsumenter en av de stora affärerna de gör i sitt liv. Då är det viktigt att konsumenterna har förtroende för att konkurrensen fungerar och inte begränsas genom hemliga överenskommelser. I just det här fallet begränsades konkurrensen på marknaden för Volvo- och Renaultbilar i södra Sverige, och det känns mycket bra att vi har kunnat avslöja lagöverträdelsen och få företagen dömda i domstol, säger Konkurrensverkets generaldirektör Jan-Erik Ljusberg i en kommentar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr