080903-leverantör-varsel

Volvo- och Saableverantör varslar personal

Krisen för Saab och Volvo har nu börjat göra avtryck nedåt i leden. Bildelstillverkaren IAC Group tvingas nu varsla 280 anställda om uppsägning. Minskad orderingång från Saab och Volvo är huvudorsaken till varslet.

Det blir allt mer tydligt att den svenska verkstadsindustrin står inför en svår framtid. Volvo Personvagnar har i ett flertal omgångar dragit ned på tempot i de svenska fabrikerna. När beskedet om att även Saab skulle minska produktionen i Trollhättan kom förra veckan spådde många att det inte skulle dröja länge innan det skulle drabba de svenska leverantörerna. Nu kommer det första tecknet på att så är fallet. Bildelsleverantören IAC Group meddelar att de varslar 280 anställda om uppsägning.

– Varslet är en del i ett åtgärdspaket för att hantera den minskade orderingången och skapa förutsättningar för att kunna möta marknadens ökade krav på kostnadsreduceringar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

IAC Group, som bland annat tillverkar instrumentpaneler, har sammanlagt 1 700 anställda i Färgelanda, Göteborg, Skara, Tidaholm och Trollhättan. Neddragningarna kommer att ske enligt den så kallade osthyvelsprincipen, det vill säga att de ska jämnt fördelat över alla orter och fabriker. IAC:s neddragningar började dock redan i fjol. 300 anställda fick gå, fabriken i Tanumshede stängdes och stora varsel drabbade även Skara och Färgelanda. De nya nedskärningarna sägs vara en direkt konsekvens av den minskade orderingången från Saab och Volvo. Faran är dock ännu långt ifrån över. Företagets Sverigechef Marcus Nyman säger till TT att han räknar med en 15-procentig nedgång från i dag och fram till årets slut. Han beräknar även att IAC har tappat 1,4 miljarder i intäkter hittills i år, det motsvarar 24 procent av de totala intäkterna. Marcus Nyman flaggar för att mer nedskärningar kan komma om inte marknaden stabiliseras.

– Skulle ett sådant läge uppstå är jag rädd för att det inte räcker med att dra ned över hela linjen. Då handlar det nog snarare om att vi blir tvingade att stänga en av våra fabriker, fortsätter Marcus Nyman i pressmeddelandet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr