081201-volvo-pv-till-salu

Volvo PV är till salu!

Nu är det bekräftat. I ett alldeles nyligen utskickat pressmeddelande berättar Ford Motor Company att de håller på att se över olika möjligheter för Volvo Personvagnar. De skriver också att en försäljning är mycket möjlig.

Att krisen inom bilbranschen tagit rejält strypgrepp runt de tre giganterna från USA är knappast en underdrift. I förra veckan skrev vi om hur GM funderar på att sälja, alternativt lägga ned, de fyra märkena Saab, Hummer, Pontiac och Saturn.

I dag kom nästa besked från andra sidan Atlanten – Ford Motor Company ser just nu över Volvos framtid inom koncernen och att en försäljning inte är utesluten.

Ford, GM och Chrysler vill alla tre få låna mer pengar från den amerikanska staten, men har samtidigt fått bakläxa. För att få låna pengar måste de själva också styra upp sina ekonomiska situationer, visa upp konkreta planer på hur framtiden ska gå till mötes samt visa att de lånade pengar går USA till godo, och inte Sverige, exempelvis. Först då kan ett eventuellt lån på totalt 200 miljarder kronor beviljas.

En intern ekonomisk översyn kommer alltså att äga rum inom Ford-koncernen under några månader framöver. Vad resultatet blir är ännu oklart, men det kan alltså leda till att Volvo PV säljs nästa år. Någon nedläggning av Volvo PV övervägs inte, om man får tro Ford vice vd, Ian Slater. Under tiden för översynen kommer Ford och Volvo fortsätta med ett nära samarbete, som Ford uttrycker det. Nyutnämnde Volvo-chefen Stephen Odell fortsätter på inslagen bana med omstruktureringar och förändringar.

Ryktena om att Volvo PV är till salu har varit oändligt många den senaste tiden, men Ford har dementerat de flesta av dessa. Nu har bilindustrin däremot en utmaning av aldrig tidigare skådad slag framför sig, som Ford-chefen Alan Mulally uttrycker det.

Han berättar också att den närmaste tiden framöver tillåter Volvo, som enda märke inom Fords Premier Automotive Group, att operera mer självständigt. Exakt vad det innebär återstår att se.

På Volvo PV , där man känt till planerna några dagar, är man förstående till dagens uttalande från Ford.

– Vi kan förstå agerandet med tanke på Fords situation och nedgången i ekonomin, säger Volvo PV:s presschef Maria Bohlin till TT.

Ford-aktien sköt i höjden

När beskedet om att Volvo PV kan komma att säljas sköt Ford-aktien i höjden på morgonen på New York-börsen. Tio procent gick aktien upp med.

Ingen statlig inblandning enligt Maud Olofsson

Näringsminister Maud Olofsson (c) är inte alls överraskad över dagens besked från Ford.

– Jag är inte inte överraskad. Jag har under lång tid sett vilka problem Ford har, säger hon.

Många experter, analytiker och facket vill att staten ska gå in som ägare, om än temporärt. Men det håller inte Maud Olofsson med om.

Hon poängterar att det viktigaste för Volvo är att hitta en ägare som har råd med stora investeringar och att staten inte är en lämplig ägare långsiktigt sett.

– Staten är inte en bra ägare av bilföretag, säger hon och ser hellre att staten bidrar med pengar till bland annat forskning. Hon menar också att två förlustfyllda företag i statlig ägo skulle innebära stora förluster för skattebetalarna. Det är hon inte intresserad av.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!