100803-volvo-lyxbil-kina

Volvo ska bygga lyxbil

Volvos nye styrelseordförande Li Shufu vill att det svenska märket ska konkurrera med Audi, BMW och Mercedes. Det innebär först och främst att Volvo måste ha en stor och lyxig sedanmodell i sitt utbud.

 Volvos nya ägare och styrelseordförande Li Shufu har saken klar för sig – Volvo måste bygga en stor och lyxig modell. Geelys köp av Volvo Personvagnar slutfördes under gårdagen och kort därefter intervjuades Li Shufu av Financial Times.

– Nu försöker vi konkurrera med Audi, BMW och Mercedes, men vi har inte någon produkt som kan mätas med BMW 7-serie och Mercedes S-klass. Vi måste fylla den luckan, säger Li Shufu till Financial Times.

Under det dryga årtionde Volvo lydde under amerikansk regi hindrades Volvo från att utveckla en stor lyxsedan eftersom Ford ville undvika kannibalism mellan Volvo och Jaguar. Enligt Li Shufu har Volvo all teknik och resurser för att kunna utveckla en stor lyxmodell. Li Shufu pekar på den kinesiska marknaden där kunderna vill ha lyxbilar och lyx som de kan se och ta på med händerna. Shufu påpekar dock att åsikterna är hans egna och att det slutgiltiga beslutet ligger hos den nya styrelsen som sammanträdde för första gången i London under gårdagen.

Volvo har haft stor framgång med den förlängda versionen av S80 som enbart säljs i Kina. Den totala försäljningen väntas hamna på cirka 15 000 bilar i år. En ny, ännu större modell skulle kunna hjälpa till att Volvos målsättning om nästan dubblad försäljning. Volvo sålde 335 000 bilar under fjolåret och de nya ägarna vill att den siffran ska höjas till cirka 600 000 inom en femårsperiod.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!