Volvo ska dela mer teknik med Geely och Lynk & Co

Volvo Cars startar ett samarbetsföretag med det kinesiska moderföretaget Geely Holdings för att dela befintlig och kommande teknik med andra varumärken i koncernen.

Volvo Cars kommer att äga 50 procent av företaget, skriver de i ett pressmeddelande. Den andra hälften kommer att ägas av Zhejiang Geely Holdings, som också kontrollerar den kinesiska biltillverkaren Geely Auto och det nya märket Lynk & Co, som ligger mitt emellan de andra två prismässigt.

Samarbetsföretaget ska göra det lättare att dela fordonsarkitektur och motorteknik. Ett licensavtal gör att det företag som utvecklat tekniken kommer att fortsätta äga den, samtidigt som den görs tillgänglig för koncernsyskonen. Även kostnaderna för utveckling av framtida teknik kommer att delas mellan företagen. Redan nu delar Volvo sin CMA-plattform med Lynk & Co.

– Att bilda partnerskap för att dela kunskap och teknologier är vanligt inom bilindustrin. Det här samarbetet kommer stärka vår förmåga att utveckla nästa generations elektrifierade bilar, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Det nya bolaget, vars namn inte framgår av pressmeddelandet, kommer att ha sitt huvudkontor i Kina och ett dotterbolag i Göteborg.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!