Volvo SC80 Concept

Volvo släpper ny konceptbil

Volvo vill byta hästkraftskriget mot ett snålkrig och lanserar nu både en konceptbil och en rad motorer som är upp till 90 kilo lättare och 35 procent snålare än tidigare, bland annat tack vare KERS-teknik.

Precis som Teknikens Värld kundeavslöja i fredags(se även illustrationer på länken) ska Volvo Personvagnar på Frankfurtsalongen om några dagar lansera en konceptbil som ska visa vilken väg Volvo ska gå i framtiden. Till skillnad från andra konceptbilar, som till exempel Citroën Tubik, kommer utseendet vara underordnat i den nya Volvon till fördel för den nya tekniken som Volvo vill visa upp på Frankfurtsalongen.

– Vi måste sluta räkna cylindrar. På bilutställningen i Frankfurt kommer vi att visa upp en ny konceptbil. Den visar att mindre motorer låter sig förenas med våra kunders förväntningar i fråga om lyx och körglädje, säger utvecklings- och forskningsansvarige Peter Mertens på Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Det här behöver enligt Volvo inte vara synonymt med att man slutar bygga bilar med prestanda.

– Vi kommer att ta fram fyrcylindriga motorer med högre prestanda än dagens sexcylindriga enheter och lägre bensinförbrukning än dagens generation av fyrcylindriga motorer,

För att göra det experimenterar Volvos tekniker på att utveckla KERS-teknik som är ett svänghjul som kan generera upp till 80 hästkrafter samtidigt som bränsleförbrukningen sänks med upp till 20 procent.

Den nya konceptbilen kommer enligt Volvo visa hur man planerar att bygga bilar i framtiden med mer fristående teknik. Som läget ser ut i dag har Volvo en rad motorer och komponenter från Ford och PSA-gruppen, vilket man nu vill flytta sig från.

Konceptbilen kommer ha en ny plattform som öppnar för att Volvo kan bygga fler av sina modeller på samma produktionslinje trots skillnad i storlek. De kommande modellerna som kommer bygga på plattformen kommer bli mellan 100 och 150 kilo lättare än nuvarande motsvarande modell.

Volvos nya konceptbil och de nya motorerna kommer visas upp för världen på bilsalongen i Frankfurt senare i september. Som en aptitretare bör du inte missa att läsa allt omVolvo SC80 Concept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!