100819-volvo-drive-stopp

Volvo stoppar produktionen av DRIVe-modellerna

Volvo tvingas stoppa produktionen av storsäljarna i den snåla DRIVe-serien under sex månader. Modellerna klarar inte utsläppskraven enligt Euro 5 och nu måste motorerna modifieras innan de kan börja säljas igen.

Volvos försäljning har återhämtat sig väl efter den värsta krisen men nu drabbas den svenska biltillverkaren av ett hårt slag. Storsäljarna V70 DRIVe och S80 DRIVe får inte säljas, rapporterar nyhetsbrevet Tjänstebilsfakta. Anledningen är att de inte lever upp till utsläppskraven Euro 5 som träder i kraft vid årsskiftet. Dieselmotorerna i DRIVe-modellerna klarar inte de nya kraven och får ingen dispens av myndigheterna. Produktionsuppehållet som inleds vecka 50 och kommer fortsätta ända till vecka 19 nästa år blir ett hårt slag mot Volvo.

– Vi beklagar att vi måste ställa in produktionen av DRIVe-modellerna, men vi har problem att lösa Euro 5-kraven och har inte fått dispens av statsmakterna att fortsätta med dagens nivåer. Vi har reserverat produktionsplatser i fabriken fram till vecka 49 men det kommer inte att täcka behovet de kommande månaderna, säger Volvos presschef Bo Larsen till Tjänstebilsfakta.

Fakta: Euro 5-normen 

Utsläpp från dieselfordon:

Kolmonoxid: 500 mg/km

Partiklar: 5 mg/km (en sänkning med 80 % jämfört med      Euro 4-normen)

Kväveoxider (NOx): 180 mg/km (en sänkning med drygt 20      % jämfört med Euro 4-normen)

Summa av totalkolväten och kväveoxider: 230 mg/km

Utsläpp från fordon med bensin-, naturgas- eller gasoldrift:

Kolmonoxid: 1 000 mg/km

Icke-metankolväten: 68 mg/km

Totalkolväten: 100 mg/km

Kväveoxider (NOx): 60 mg/km (en sänkning med 25 %      jämfört med Euro 4-normen)

Partiklar (enbart för fordon med direktinsprutade      bensinmotorer för mager förbränning ): 5 mg/km (ett helt nytt      gränsvärde som inte fanns i Euro 4-normen)

Källa: EU

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr