Volvo T8-R Concept

Volvo T8-R Concept – en riktigt snabb drömbil

Volvo har inget riktigt sportigt som kan sätta emot tyskarnas R8, SLS AMG och kommande i8. Men det råder vi nu bot på med hjälp av en läsare som skapat drömbilen från Hisingen – supersportbilen Volvo T8-R Concept.

Volvo S60 Polestar i all ära, men den är fortfarande ”bara” en S60. Ska Volvo placera sig på sportbilskartan ordentligt behövs något rejält. Det tycker en Teknikens Värld-läsare som i sin dator har skapat en konceptbil med klassiska sportbilsattribut. Den anonyme Teknikens Värld-läsaren hörde av sig efter att ha sett Bo Zollands Volvo V40 ES i går och tyckte den var snygg, men för tam. För att backa upp sitt påstående skickade läsaren med ett gäng renderingar på en riktigt sportig Volvo som vi har valt att kalla T8-R Concept.

 T8-R undrar du säkerligen över. Skaparen av bilen ser en fyrcylindrig direktinsprutat bensinmotor med turboladdning som är placerad framför bakaxeln vilket gör T8-R Concept till en mittmotorbil. Denna högeffektiva motor med liten cylindervolym sprutar ur sig 340 hästkrafter. Men det är inte allt. Den assisteras av en elmotor på 70 hästkrafter, det vill säga samma elmotor som i V60 Plug-in Hybrid. Tillsammans är uteffekten 410 hästkrafter och hela motorkonfigurationen motsvarar en konventionell V8-motor och prestandan den ger. Därav beteckningen T8.

 R:et kommer in i bilden av nostalgiska skäl. R står hos Volvo för Refinement och just kombinationen T8-R får en att utsökt drömma tillbaka till 850 T5-R – eller T-Gul som den kallades i folkmun.

 Drivningen sker på alla fyra hjul, och tillsammans med launch control lär vi kunna föreställa oss accelerationstider som vi aldrig sett på någon Volvo tidigare. Inte för att effekten är så extremt hög utan för att bilen T8-R Concept inte kan vara byggd på något annat sätt än med massor av kolfiber, aluminium och titan – som om den vore en supersportbil från spaghettilandet i söder.

 Interiört är det avskalat och rent men ändå ombonat. Nästan lite brittiskt på sina håll. Man skulle kunna tro att Robert Page, Volvos nye interiördesigner som de nyss hämtat från Bentley, har haft ett finger med i spelet.

 Kommer du ihåg Volvo R30 V8 AWD som kom för lite mer än två år sedan? T8-R Concept är inte bara uppföljaren till den utan har även samma upphovsman. R30 V8 AWD var en mycket uppskattad drömbil bland er läsare. Flera av er ropade ”bygg Volvo!”. Vad ropar ni nu efter att ha sett Volvo T8-R Concept, inklusive TTA Edition i Polestar-blå kulör?

 Ibland är det tillåtet att drömma...

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!