Volvo tagna på sängen – alla deras modeller blir laddhybrider

Volvos nya drivlinestrategi ser ut att överstiga förväntningarna med råge, speciellt hybridvarianterna. Därför säger man nu att alla framtida modeller ska komma i hybridutförande.

I dag har Volvo fyra olika laddhybrider i sitt stall – nya XC90, två versioner av V60 (båda med dieselmotorer) samt en S60L PPHEV där elektriciteten kombineras med bensin.

V60 Plug-in Hybrid har sålt lika bra som smör går åt i solsken och nya XC90 T8 Twin Engine gör knappast Volvo-ledningen besviken. I exempelvis Storbritannien hade man räknat med att denna dyra laddhybridversion skulle utgöra mellan tre och fem procent av totala XC90-försäljningen, men redan nu har man kunnat uppmäta en andel på över 20 procent.

– Vi underskattade modellversionen, säger Nick Connor, Volvos chef i Storbritannien, till Auto Express.

Men den stora smällkaramellen som Nick Connor delar med sig av under intervjun med den brittiska biltidningen är att alla nya Volvo-modeller från och med nu kommer att bli tillgängliga med hybridteknik. Och kanske det bästa av allt – han säger att dessa modeller med låga utsläpp kan vara aktuella för alla prisklasser, inte bara i den högsta som fallet är med nya XC90.

Egentligen har Volvos avsikt varit att erbjuda hybridversioner enbart i de övre prisklasserna, men som en talesperson för företaget säger enligt Auto Express: ”Är det något som växer kraftigt, kan vi göra det (hybridversioner, reds anm) för varje modell.”

Nick Connor passar även på att berätta om vad han har överst på sin önskelista, nämligen en V40 Polestar. Det finns enligt honom ett sug efter en sådan bil och med tanke på vad Mercedes lyckats med i fallet AMG finns det möjligheter.

Han delar även med sig av hur han ser på kommande S90 som ersätter S80. Enligt honom blir den till storleken mer premium än S80 och med en interiör som tar ytterligare kliv sett till det vi redan har fått bekanta oss med i nya XC90.

– Den efterapar inte tyskarna. Det är ett stort steg framåt.

Sist men inte minst berättar han också att Volvo granskar lilla SUV-klassen och dess expansion. Med andra ord finns XC40 garanterat med på Volvos todo-lista.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!