Volvo testar självkörande sopbil

Tillsammans med Renova testar Volvo Lastvagnar hur automatiserade fordon kan bidra till en säkrare, effektivare sophantering och en bättre arbetsmiljö för förarna.

Första gången den automatiserade sopbilen används i ett nytt område sker körningen manuellt samtidigt som rutten kartläggs med hjälp av sensorer och GPS. Nästa gång det är dags för samma sträcka vet bilen exakt hur den ska köra och vid vilka sopkärl den ska stanna. Automatiken som testas är i huvudsak densamma som används i den självkörande Volvolastbil som trafikerar Kristinebergsgruvan i norra Sverige sedan hösten 2016.Vid första stoppet med automatiken aktiverad kliver föraren ur hytten, går till bilens bakparti, kör fram sopkärlet och sköter soptömningen via knapptryckningar precis som idag. När operationen är klar backar bilen själv till nästa soptunna på förarens kommando. Föraren går före samma sträcka till fots och har alltså full uppsikt över vad som sker i färdriktningen. I ovan film kan du själv se hur det hela fungerar.– Genom att backa bilen kan föraren hela tiden vara i närheten av sopaggregatet istället för att behöva gå mellan bakparti och hytt varje gång bilen sätts i rörelse. Det sparar många steg på en arbetsdag. Och eftersom föraren slipper kliva i och ur bilen vid start och stopp minskar risken för arbetsskador som slitage på knän och leder, säger Hans Zachrisson, strategisk utvecklingschef på Renova.Eftersom sensorerna övervakar hela sopbilens närområde sker körningen lika säkert oavsett i vilken riktning bilen rör sig. Om gatan skulle vara blockerad av till exempel en personbil kan sopbilen själv manövrera runt hindret förutsatt att det finns tillräckligt med utrymme på sidorna.Även om de tekniska möjligheterna finns återstår mycket innan självkörande sopbilar kan bli en realitet. Det pågående projektet avslutas i slutet av 2017 och därefter väntar en noggrann utvärdering. Sannolikt kommer självkörande fordon att introduceras tidigare i andra tillämpningar, där transportarbetet sker inom strikt avgränsade områden som till exempel gruvor och godsterminaler.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!