081002-volvo-topp-försälj

Volvo tillbaka på toppen – trots minskning

Det blev en kort sejour för Volvo som näst bäst säljande bilmärke i Sverige. Nu har förstaplatsen återtagits, trots en kraftig nedgång. Tomas Andersson, vd för Volvo Personbilar AB, tror att lågkonjunkturen kan gynna Volvo.

– Augustisiffrorna som visade att en av våra konkurrenter sålt ett 60-tal fler bilar än Volvo uppmärksammades sannolikt mer av kuriosaskäl än av några realistiska bedömningar av att ett "tronskifte" skett på den svenska bilmarknaden, säger Thomas Andersson, vd för Volvo Personbilar AB.

Det blev en viss uppståndelse när siffrorna över bilförsäljningen för augusti redovisades. För första gången sedan urminnes tider var Volvo inte längre störst i Sverige. I augusti såldes det fler VW-bilar än Volvo-bilar i Sverige. När nyregistreringsstatistiken för september månad nu visas står det klart att Volvo har tagit tillbaka platsen som herre på täppan. Dock utan att övertyga.

Volvos återtåg till förstaplatsen beror i själva verket på konkurrenternas ännu kraftigare nedgång. Volvo tappade drygt 22 procent jämfört med september förra året. De totala nyregistreringarna har hittills i år minskat med 10,3 procent, något som Volvo till viss del ser ljust på.

– Vår position på den svenska bilmarknaden är orubbat stark. Visst ser vi ser en försvagad totalmarknad i den accelererande lågkonjunkturens spår, men det är också i sådana tider som kunderna föredrar att investera i säkra och pålitliga varumärken, säger Thomas Andersson.

September blev även den månad då miljöbilarna satte nytt rekord. Registreringarna av miljöbilar ökade under september med 105 procent och uppgick till 8 627, vilket är den högsta nivån någonsin för en enskild månad. Andelen miljöbilar i september var också rekordstor. 37,9 procent är den högsta noteringen för en enskild månad. Audi blev stora vinnare med en ökning på knappa 61 procent. Mindre bra gick det för Saab som backade med 8,3 procent i september. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!