071106-volvo-v30

Volvo V30 avslöjad av Teknikens Värld

Volvo V30 är svensken som ska spöa Mini Clubman och Audi A3 Sportback. Det blir ingen traditionell Volvo med lust för last, här prioriteras design och livsstil.

Både Mini Clubman och Audi A3 Sportback har blivit varmt mottagna – Clubman av journalister och bilintresserade på bilsalonger och visningar, A3 sett till försäljningssiffrorna.

Snart kommer hård konkurrens från Volvo i form av den nya modellen V30 som baseras på C30. Skillnaden är att Volvo V30 får fyra dörrar i stället för två.

Axelavståndet från C30 – 264 centimeter – lämnas orört vilket ger kortare framdörrar för att ge plats åt de ännu kortare bakre dörrarna.

V30 får samma totallängd som sitt modellsyskon med två dörrar, alltså 425 centimeter. Modifierade stötfångare kan eventuellt innebära att bilen blir några millimeter kortare eller längre. Att Volvo inte väljer att ge V30 ett förlängt överhäng bak beror på att konkurrensen med V50 (452 centimeter) skulle bli för stor. Därför väljer Volvo även att behålla C30-lösningen med fyra separata stolar. Volvo V30 ska vara en livsstilskombi, ingen laståsna, även om man inte kan se V50 som en sådan heller.

Däremot kommer bakpartiet på V30 att vara mer upprätt än hos C30. Detta skapar ett något större bagageutrymme än hos C30 som kan lasta 233 VDA-liter. Motsvarande siffra för V50 är 417 liter.

Någon gång under 2009 når Volvo V30 handlarna och då är det också dags för en mild uppdatering av C30. En del av dessa uppdateringar kan man redan se om man granskar C30 ReCharge Concept som visades i Frankfurt.

Bland annat får bakre stötfångaren en något bulligare form samtidigt som den blir en aning mindre framträdande med hjälp av nya kulörsättningar. Reflexerna flyttas upp till den karossfärgade delen av stötfångaren.

Inuti bilen kommer det mesta att vara sig likt. Dock lär nya materialval och färger på den speciella ”svävande” mittkonsolen finnas tillgängliga. Allt för att locka den yngre generationen och samtidigt ge kunden möjlighet till större personlig prägel.

Motorerna till Volvo V30 blir desamma som till C30 i dag, det vill säga bensin-, diesel- och etanolmotorer. Av sistnämnda motoralternativet, Flexifuel på Volvo-språk, blir det fler varianter. Från V70 och S80 hämtas 2,0F (145 hk) och 2,5FT (200 hk). Det finns också uppgifter på att det kommer en ny bensinare på två liter med lättrycksturbo som levererar 190 hästkrafter. Känt sedan tidigare är att det kommer dieselhybrider inom kort. Det är 109-hästarsdieseln (finns i C30 1,6D) utvecklad av PSA-koncernen som nu håller på att koppla hybridfunktion till motorn. Den kommer först att lanseras i nya Peugeot 308.

Den nya växellådstypen Powershift med dubbelkopplingsteknik kommer att erbjudas till stora dieselmotorn 2,0D. Jämfört med dagens automatlåda ska Powershift kunna sänka bränsleförbrukningen med åtta procent.

Nya Volvo V30 kommer att lanseras i helt rätt tid. Audi A3 Sportback börjar bli gammal och det är i stället Mini Clubman som kommer att bli den svåraste motståndaren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!