Volvo V60 Plug-in Hybrid Pure Limited

Volvo V60 Plug-in Hybrid Pure Limited – tre snabba från provkörningen

Som en av väldigt få utvalda har Teknikens Världs testchef Hans Hedberg i dag fått äran att köra Volvo V60 Plug-in Hybrid Pure Limited. Vi slår honom en signal när han sitter bakom ratten på Hisingens framtid.

De senaste åren har det varit mycket prat, fakta och bilder om och kring Volvos kommande laddhybrid, men det är först nu som bilen börjar kännas konkret då produktionen sätter igång senare i år. Teknikens Världs Hans Hedberg är en av väldigt få som har fått chansen att köra Volvo V60 Plug-in Hybrid Pure Limited.

 Hej Hans! Hur är det att köra Volvos kommande bidrag i den dieselladdhybridklassen?

– Spännande! Bilen jag kör ingår i den sista så kallade verifikationsprototypserien innan det är dags för skarpa bilar i produktion.

 Berätta lite om drivlinan och hur den fungerar.

– V60 D6 AWD står det på bakluckan vilket är synonymt med D5-motorn på 215 hästkrafter och 440 newtonmeter som driver framhjulen samt en 70 hästkrafter och 200 newtonmeter stark elmotor som driver bakhjulen. Bilen kan alltså agera med fyrhjulsdrift. Övergången mellan diesel- och elmotor känns sömlös och man märker inte av vilken teknik som sitter ruvar under gluteus maximus, förutom tystnaden vid eldrift. Upp till fem mils räckvidd på el med knappen Pure intryckt, smart hybridläge med knappen Hybrid intryckt och ett kraftpaket som gör 0-100 km/h på 6,2 sekunder när knappen Power är intryckt. Känns som att köra en V60 med T6-motor, trots 300 extrakilon som den bär på.

 – Enligt EU-körcykeln drar den 0,19 liter per mil och släpper ut 49 gram koldioxid per kilometer vilket berättigar den till supermiljöbilspremien.

 Försäljningsstart och prislapp?

– Initial årsproduktion ligger på 1000 bilar varav 300 ska gå till Sverige. 175 av dessa är redan beställda efter att orderböckerna slog upp efter påskhelgen. 559900 kronor kostar en V60 Plug-in Hybrid Pure Limited i kulören Electric Silver.

 Läs den fullmatade provkörningsrapporten i Teknikens Värld nummer 10/2012 som finns att köpa från och med 26 mars. Är du prenumerant får du så klart tidningen tidigare. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!