060531_volvo_multi-fuel

Volvo V70 som kan köras på fem bränslen!

Volvo har byggt en V70 som kan köras på fem olika bränslen. Det är än så länge bara en prototyp men helt klart en glimt på framtiden. Den har även ett nytt kollissionsvarningssystem.

Volvo tänker vinna pris och visa lite av hur framtidens motorer kan komma att se ut.

I tävlingen Michelin Challenge Bibendum kommer de att ställa upp med en ganska vanlig V70 med undantaget att motorn kallas för Multi-Fuel och klarar av att köras på fem olika typer av bränslen.

Den kan köras med vanlig bensin, E85, metan i form av biometan eller naturgas samt hytan som är en blandning mellan vätgas och metan.

- Bilen har en kraftfull motor som accelererar snabbt och ger hög prestanda på alla fem bränslen, säger Hans Folkesson, ansvarig för miljöteknik för Ford Europa.

Som mest går det att få ut 200 hk ur den turboladdade och väldigt miljövänliga motorn.

Utöver det så kommer Volvo ha ett nytt kolisionsvarningssystem på prototypen. Det är dock ingen framtidsvision utan mer en premiär.

När nya Volvo S80 släpptes i våras kom det första kollisionsvarningssystemet till Volvo men redan nu visar de alltså generation två.

Största skillnaden mot det "gamla" systemet är att den kan läsa av trafiksituationer väldigt tidigt och om föraren inte minskar farten i tid kommer systemet gripa in och själv bromsa.

Volvo fortsätter strävan mot att ligga på topp vad gäller säkerhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!