Volvo V90 är Årets familjebil 2016

Ännu en utmärkelse till Volvo och V90 – denna gång som Årets familjebil i Sverige.

På senare tid har världen gödslat Volvo med utmärkelser av olika slag och än har Volvo chansen till fler tunga priser, bland annat som årets bil i både Europa och i Nordamerika. Alldeles nyligen erhöll Volvo och deras nya kombimodell V90 ytterligare ett pris, denna gång som Årets familjebil 2016. Det är första gången som Volvo får ta emot Motorförarens (Motorförarnas Helnykterhetsförbunds tidning) utmärkelse som har delats ut i exakt 20 år.

Anledningen till att Volvo V90 vann Årets familjebil 2016 är att den anses vara en praktisk familjekombi som inte bara är rymlig utan också snyggt formgiven. Att den dessutom har många tekniska hjälpmedel, exempelvis Pilot Assist, och snart kommer i laddhybridutförande är andra fördelar som varit till modellens fördel när juryn sammanställde sina röster.

En av jurymedlemmarna är Teknikens Världs Mikael Stjerna som inte lade sin röst på Volvo V90 utan på Opel Astra Sports Tourer. Mikael menar att i hans värld spelar prislappen stor roll för att vara många familjers alternativ till bil. Han är som vanligt rätt på det eftersom årets familjebil-utmärkelse bygger på fyra kriterier; att bilen ska vara praktisk, säker, ekonomisk vad gäller inköp, drift och underhåll samt vara ett bra miljöval. Ekonomin är en stor anledning till att Volvo V90 framför allt säljs som företagsbil och inte speciellt ofta direkt till privatpersoner (cirka 20-25 procent).

Mikaels motivering till sitt val lyder som följer:

– Opel Astra har den senaste säkerhetsutrustningen, stora utrymmen och ett bra chassi som bjuder på både komfort, säkerhet och spänstiga köregenskaper, säger Mikael Stjerna.

Opel Astra Sports Tourer placerade sig också på andraplats i Årets familjebil 2016, tillsammans med Kia Optima Sportswagon. Volvo V90 lyckades klå de båda tuffa konkurrenterna med två rösters marginal.

Vi säger grattis till Volvo V90 än en gång till en fin utmärkelse. Bucklan kan ställas i prisskåpet bredvid de andra som säger att V90 är bästa polisbilen någonsin, att den är bästa bilen i Skottland, att den är världens bästa kombi enligt Top Gear, och så vidare... och med svenska ögon sett hoppas vi att S90 vinner utmärkelsen som årets bil i Nordamerika i januari och S90/V90 blir årets bil i Europa i mars.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!