090129-volvo-hjälp Foto: BLR-fotograferna

Volvo vädjar om hjälp

Volvo Personvagnars vd Stephen Odell slår nu larm om att situationen för företaget blir allt värre. Stephen Odell vill att regeringen vidtar åtgärder för att stimulera industrin, annars kan fler varsel vänta.

 Enligt Dagens Industri vädjar Volvo Personvagnars vd Stephen Odell till den svenska regeringen om hjälp. Odell föreslår en rad stimulansåtgärder för bilmarknaden. Dagens Industri uppger att Odell har varit i kontakt med näringsminister Maud Olofsson och vädjat om en rad åtgärder. Odell vill att regeringen omgående återinför en generös skrotningspremie för gamla bilar. Han vill även behålla och förlänga miljöbilspremien på 10 000 kronor. Regeringen bör dessutom se över och mildra de skatter som påverkar bilindustrin, framförallt dieselskatten. Stephen Odell framhåller att Sveriges bilpark är en av de äldsta i Europa och att det råder stort behov på förnyelse.

 – Vi vill se att regeringen gör något nu direkt och inte väntar till i juni. En skrotningspremie ger dubbel effekt, gamla bilar som skadar miljön mångdubbelt jämfört med nya försvinner, samtidigt som bilindustrin stimuleras och fler får behålla jobbet, säger Stephen Odell till Dagens Industri.

Det var ingen rolig läsning när siffrorna över nyregistreringarna i december förra året presenterades. Under december registrerades 17 156 nya personbilar, en minskning med 44,2 procent jämfört med samma månad året innan. En av de hårdast drabbade biltillverkarna var Volvo. Stephen Odell varnar för att det kan bli fråga om ytterligare varsel om det inte blir någon ändring på den nattsvarta marknaden.

 – Vi måste hålla fokus på kostnaderna. 2008 var tufft och 2009 blir ännu tuffare. Vi överväger alla alternativ, säger han till Dagens Industri.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!