060313_volvo_hybrid

Volvo visar hybridteknik till tunga fordon

Tack vare en elmotor som hjälp till dieselmotorn kan bränslebesparingarna bli 35 procent på Volvos tunga fordon. Systemet kan sitta på bussar och lastbilar 2009.

Störst vinst ger hybridsystemet på sträckor där lastbilen eller bussen måste bromsa och accelerera mycket. Elmotorn i sig är så pass stark att den kan driva hela lastbilen utan någon hjälp av dieselmotorn. Resultatet är en tystare gång, mindre bränsleförbrukning och utsläpp. Även kostnader för underhåll minskar eftersom slitaget på bromsarna minskas. Till skillnad från de flesta andra hybrider är de båda motorerna parallellkopplade och kan arbeta tillsammans.

- Hybriden är en långsiktig och mycket intressant lösning för effektivt och miljöanpassat transportarbete. Vi vet att bränslekostnaderna för våra kunder kommer att öka och därför är alla lösningar som minskar bränsleåtgången högintressanta, säger Leif Johansson, Volvos koncernchef.

För ytterliggare miljövänlighet kan dieselmotorn drivas med biobränslen, vilket gör att koldioxidutsläppen blir neutrala och inte bidrar till växthuseffekten.

Se film om Volvos hybridteknik

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!