080123-volvo-xc70-32-awd

Volvo XC70 3,2 AWD – direkt från fjällen

Hans Hedberg befinner sig just nu uppe i Sveriges nordligaste skidort Riksgränsen. Där vinterprovkör han två snödugliga vagnar från Hisingen – XC70 3,2 och S80 T6, båda med AWD.

Volvo har årligen vinterkörning uppe i de norra trakterna – närmare bestämt i Riksgränsen med avstickare till norska Narvik. Det hela kan ses som en marknadsföring av den svenska vintern och Volvos bilar som klarar av att ta sig an kylan och snödrivorna utan problem. I år är det Volvo XC70 3,2 AWD (första provkörningen med den motorn för Teknikens Världs del) och nya S80 T6 AWD (285 hk), där trebokstavskombinationen är nyheten. XC70 med 3,2-liters R6-motor kommer dock inte att vara storsäljaren i Sverige, den titeln är vigd åt dieselversionen D5. Marknaderna för XC70 3,2 är främst Nordamerika och Sydostasien.

Båda provbilarna är utrustade med Four-C (Continuously Controlled Chassis Concept) som ger möjligheten att själv ställa in bilens uppförande på vägen.

Hans Hedberg njuter för fulla muggar när han kör XC70 3,2 i minus 15 grader och sol. Helt förståeligt om man ser till vilka vyer han har runt sig och bilen. Den 238 hästkrafter starka motorn gör sitt jobb både på den preparerade isbanan och terrängbanan. Fyrhjulsdriften gör att XC70 tar sig fram mer eller mindre överallt utan nämnvärda problem. S80 T6 AWD fungerar också fint, men har lite sämre framkomlighet, vilket kan förklaras av den lägre markfrigången och lägre däckprofil.

Under turen till Narvik och Lofoten via Europaväg 10 får man dessutom hålla ögonen öppna. Hans Hedberg rapporterar om flockar av renar som korsar vägbanan lite hur som helst. Två incidenter ägde rum under turen, dock utan att Hans var inblandad.

Volvo XC70 3,2 AWD finns alltså redan att köpa. Den kostar från 377 900 kronor. Volvo S80 T6 AWD är aktuell nu och för den som är intresserad av den gör bäst i att kolla efter kommande prisuppgifterna på Volvos hemsida.

Eftersom vi nu pratar om fyrhjulsdrift passar det fint att tipsa om nummer 4 av Teknikens Värld där vi har ett 4x4-test. Tidningen kommer i butik om drygt två veckor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!