090724-volvo-förlust-2-kv

Volvos jätteförluster fortsätter

Det går fortsatt tungt för Volvo PV. Årets andra kvartal blev lika dystert som det första. Volvo gjorde en förlust på nära två miljarder kronor, enligt ägaren Fords nysläppta delårsrapport.

 Volvo Personvagnars förlust under det andra kvartalet uppgick till 231 miljoner dollar före skatt, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Det är klart sämre än samma period i fjol då Volvo förlorade ”endast” 120 miljoner dollar. Volvo PV bidrar därmed starkt till hela Ford-koncernens förlust på 424 miljoner dollar. Det ses ändå som en framgång då det är en förbättring med 609 miljoner dollar jämfört med motsvarande period 2008. Fords totala intäkter rasade dock med hela 11 miljarder dollar till 27,2 miljarder dollar. Om man däremot räknar in den engångsintäkt på 3,4 miljarder dollar som är relaterad till Fords åtgärder för att minska skuldsättningen gjorde Fordkoncernen en nettovinst på hela 2,3 miljarder dollar under andra kvartalet.

Volvos katastrofala resultat förklaras i Fords delårsrapport med lägre försäljningsvolymer. Förlusterna skulle ha blivit än mer omfattande om inte kostnadsbesparingar och gynnsamma valutakurser hjälpt till att rädda situationen en aning. Under hela det andra kvartalet i år tillverkade Volvo endast 74 000 bilar, 38 000 färre än förra året. Det är också 8 000 bilar färre än Ford hoppades på när rapporten för första kvartalet presenterades tidigare i år. Produktionen väntas ligga kvar på samma nivå även under tredje kvartalet.

Ford tycker sig dock kunna se ett ljus i tunneln. Vd Alan Mulally har tidigare sagt att 2011 blir året då det vänder och i den senaste delårsrapporten återupprepas den förhoppningen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!