070524_volvo_krockkudde

Volvos krockkudde fyller 20 år

Det är i år 20 år sedan Volvos första bil utrustad med krockkudde rullade ut från fabriken. Sedan dess har tekniken gått framåt och skyddet har förbättrats avsevärt.

1987 var året då den första Volvon med krockkudde kom. Då, i krockkuddens barndom, fördes en intensiv diskussion om kuddens vara eller icke vara eftersom både teknik och pålitlighet kunde ifrågasättas. Det svåra var att få kudden att utlösa i exakt rätt ögonblick.

Egentligen uppfanns krockkudden redan på 50-talet. I ett patent från 1955 kan man läsa om ett system som liknar dagens, men med en stor skillnad – att föraren själv fick utlösa krockkudden genom att klicka på en knapp på instrumentpanelen. Man kan tänka sig att det var en fördel att vara snabb och förutseende med ett sådant system!

Det har även varit många diskussioner om själva sprängladdningen som används för att lösa ut krockkudden. Sprängladdningen ansågs farlig och hörde inte hemma i en bil.

Men med åren så förfinades användandet och tekniken vilket eliminerade tveksamheterna.

Tack vare en omdebatterad lag i USA 1984 påskyndades utvecklingen av krockkudden. Lagen föreskrev att inom tre år måste alla nya bilar vara försedda med skyddsanordningar som inte behöver aktiveras av dem som färdas i bilen. Skyddsanordningar som kunde ersätta bilbältet.

Tidigt insåg man att krockkudden var det bästa skyddet tillsammans med användande av bilbälte. Vissa påstod att kudden skulle ersätta trepunktsbältet som introducerades av Volvo redan 1959. Men bland annat Volvo hävdade att bästa säkerhetsresultatet erhölls med krockkudde och bilbälte i kombination – och så är det än i dag.

1991 blev krockkudde standard i Volvo 850 och fyra år senare lanserade Volvo sin sidokrockkudde som är integrerad i sätets ryggstöd – en del av SIPS-systemet (Side Impact Protection System). Några år senare lanserade Volvo ytterligare en världsnyhet – den uppblåsbara krockgardinen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet