100330-volvo-modellbeteckningar

Volvos nya motoremblem

Volvo går snart över till modellår 2011 och det innebär inte bara att nya S60 lanseras. Samtidigt lanseras ett nytt system för att ange bilens motoreffekt.

Volvo gör sig nu redo att överge sitt gamla system för att ange vilken motoreffekt bilarna har. När nya Volvo S60 börjar levereras mot slutet av sommaren blir den först med det nya sättet att visa vad som sitter under huven. Systemet bygger på bokstäverna T och D som anger bränsletyp, följt av en siffra som utgår från motoreffekten. Ju högre siffra desto mer effekt.

Det innebär att S60 kommer att finnas med motoralternativen D3, D5, T3, T4, T5 och T6. Enligt Volvo är förändringen nödvändig eftersom det gamla systemet snart kommer att ha spelat ut sin roll med mindre motorer som ger mer effekt. Dessutom följer det nya systemet samma hierarki som modellbeteckningarna, där en större siffra signalerar att det är en större modell. V70 är större än V50 och T6 är större än T4. De motoralternativ som klarar sig lika bra på etanol, det vill säga Fleixfuel-motorerna, får ett extra F efter sina namn. Exempelvis T3F. De nya motoremblemen ska samtidigt vara större för att vara lättare att läsa. De blir lika stora som modellbeteckningarna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet