100715-volvo-bälte-museum

Volvos trepunktsbälte ställs ut på museum

Det absolut mest kända exemplet på svenskt säkerhetsarbete inom bilindustrin har kommit in i de riktigt fina salongerna. Nils Bohlins trepunktsbälte ställs nu ut på Smithsonian National Museum of American History i Washington D.C.

 Sedan den första Volvon med trepunktsbälte som standard levererades den 13 augusti 1959 har Nils Bohlins uppfinning spritts över världen och finns nu in snart sagt varenda personbil som byggs. Trepunktsbältet är otvivelaktigt av historisk betydelse och nu får det även en fysisk plats i historien. Vid en ceremoni på onsdagen överlämnade Volvo det historiska trepunktsbältet till Smithsonian National Museum of American History där det ska ställas ut som en del i en större samling från åtta olika givare där varje del visar 75 års säkerhetsarbete inom bilindustrin.

Bältet som doneras till Smitshonian är ett originalbälte från en 1961 års Volvo PV 544 med tillhörande säte. Äkheten har kontrollerats noga genom tidigare ägare ända ned till fabriken som har bekräftat att bilen tillverkades med just det bältet. Äkthetskontrollen är ett krav för att nya föremål ska accepteras i samlingarna.

Förra året fyllde Volvos trepunktsbälte 50 år. Trepunktsbältet är i dag en självklar del av säkerhetsutrustningen och beräknas har räddat en dryg miljon liv hittills. Risken att dödas eller skadas allvarligt vid en krock minskar med 50 procent. Det fanns olika typer av säkerhetsbälten tidigare, men det var först i slutet av 1950-talet som bältet fick sin nuvarande utformning av Volvoingenjören Nils Bohlin. Nils Bohlin hade tidigare arbetat med utveckling av katapultstolar inom flyget och hade goda insikter i hur kroppen påverkas vid en krock. De viktigaste egenskaperna var att bältet utgjordes av ett höftbälte och ett diagonalbälte, att bältena var förankrade i en låg fästpunkt vid sidan av stolen, att bältesgeometrin formade ett V med spetsen riktad mot golvet samt att bältet behöll sin position och inte flyttade på sig vid belastning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!