080326-vw-porsche-utsläpp

VW-aktier kan sänka Porsches utsläpp

Porsche kan komma att dra en oväntad fördel av sitt växande aktieinnehav i VW-koncernen. För att klara de kommande utsläppskraven kan Porsche sänka sitt genomsnittliga utsläpp genom att räkna in alla bilar i VW-familjen.

Porsche och dess jämlikar i sportbilsbranschen står inför för en stor utmaning. Snart införs strikta utsläppsregler både i USA och Europa. Om biltillverkarna inte sänker sina utsläpp väntar dryga böter. Men det finns ett kryphål stort nog att rymma Bert Karlssons självförtroende. De genomsnittliga utsläppen kommer nämligen att beräknas på en hel koncerns bilar. BMW får alltså räkna in både Mini och Rolls-Royce i sitt genomsnitt. Det kan till och med gå så långt att Ford får inkludera Mazda i sitt genomsnitt, även om Ford bara är minoritetsägare i det japanska företaget.

Talesmän för Porsche har uttalat stark kritik mot främst de europeiska reglerna, Porsche har hävdat att de är orättvisa och att de hotar att slå ut all sportbilstillverkning i Europa. Men nu kan det bli så att Porsche till viss del klarar sig undan miljökraven. Porsche är ju som bekant storägare i VW-koncernen och uppges vara sugna på att köpa en ännu större del. I och med ägarandelen kan Porsches bilar räknas in i övriga VW-familjens genomsnitt, och därmed klara utsläppskraven.

Det finns emellertid ett problem. VW:s utsläpp är inte så värst låga, i alla fall inte tillräckligt låga för att sänka Porsches genomsnitt tillräckligt mycket. Enligt Porsches energi- och miljöchef Herbert Ampferer, har VW fullt upp med att sänka sina egna utsläpp, och tros därför inte kunna hjälpa Porsche i någon större utsträckning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!