VW bygger fabrik i Ryssland och GM förhandlar

Volkswagengruppen har gjort klart med den Ryska regeringen om att bygga en fabrik utanför Moskva som ska stå klar under hösten 2008. Samtidigt förhandlar även GM om fabriksbygge i närheten av S:t Petersburg.

Under måndagen blev det klart att Volskwagen kommer bygga en fabrik i Ryssland. 

Volkswagengruppens ordförande Bernd Pischetsrieder skrev på ett avtal med Rysslands finansminister German Gref gällande fabrikbygget som kommer kosta nära 3,5 miljarder kronor.

Fabriken kommer ligga i Kaluga, söder om Moskva och den kommer ha kapacitet att producera 115 000 bilar om året.

Rysslands president Vladimir Putin är nöjd med det nya avtalet.

- Jag är glad att en så stor och respekterad koncern som Volkswagen vill göra entré i rysk ekonomi, sa Putin.

En taleskvinna för Volkswagengruppen sa att fabriken skall vara klar i september 2008 och kommer då främst att bygga Skoda Octavia men även en och annan Volkwagen Polo.

VW hoppas att öka försäljningen i Ryssland från 30 000 till 150 000 bilar om året.

German Gref meddelade även att ett avtal slutits med General Motors som också gäller fabrikbygge. GM:s vide ordförande Carl-Peter Forster var dock inte lika rättfram med det beskedet och sa att det fortfarande är många papper som ska skrivas på innan något är klart.

De flesta verkar ändå överrens om att det blir en GM-fabrik i Ryssland och enligt en talesman för GM kommer den ligga i S:t Petersburg området.

Den fabriken kommer till en början att bygga Chevrolet Aveo och Lucetti.

Hur det blir med GM:s fabrikbygge lär vi få veta inom kort.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer