Volkswagens fabrik i Wolfsburg. Foto: Richard Bartz, Wikimedia Commons

VW går i försvarsställning: "Har inte brutit mot EU-lagar"

Volkswagen har meddelat att mjukvaran som användes för att undvika utsläppsregler inte bryter mot europeisk lag. De säger också att kväveoxider inte en miljöfara.

Europakommisionen har ökat trycket mot Volkswagen för att få dem att kompensera kunder med riggade bilar i Europa, där majoriteten av de påverkade bilarna finns. För två månader sedan rapporterade EU-kommisionen att Volkswagens utsläppsfusk är ett brott mot konsumentlagarna i 20 EU-länder.

Nu svarar biltillverkaren med att stärka sitt juridiska försvar. I en artikel publicerad sent i torsdags skriver nyhetsbyrån Reuters att Volkswagen avfärdar alla påståenden om att de brutit mot europeiska konsumentlagar, trots att samma typ av fusk lett till enorma skadeståndskostnader i USA.

I ett mail till Reuters skriver Volkswagen att "Mjukvaran i fordon med EA-189-motorn enligt oss inte innehåller någon olaglig manupilationsanordning enligt europeisk lag".

Men trots att Volkswagen menar att deras mjukvara inte bryter mot lagen kommer de fortsätta åtgärda påverkade bilar, för att skapa goodwill. I en kommentar till Reuters säger de att de vill ha ett konstruktivt samarbete med kontrollorgan, och att de inte vill att samarbetet ska tyngas av en omstridd debatt.

Volkswagen går också emot den konsensus som finns bland miljöorganisationer och myndigheter, och förnekar att kväveoxider är skadligt för människa eller miljö. De menar att det inte går att säkerställa något samband mellan utsläppen och sjukdom eller dödsfall i några befolkningsgrupper.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr