090527-vw-byd-samarbete

VW och kinesiska BYD i elsamarbete

Volkswagen och kinesiska BYD är på väg att inleda ett samarbete om hybrider och elbilar. Ett samarbete med batterispecialisten BYD kan ge Volkswagen ett försprång på den viktiga Kina-marknaden.

 Tyska Volkswagen och kinesiska BYD ska inleda ett samarbete som ska utmynna i nya hybrider och elbilar. De två biltillverkarna har diskuterat frågan sedan flera månader tillbaka och på måndagen gick de ut med att de redan förra veckan hade undertecknat ett så kallat ”memorandum of understanding”, vilket innebär att de ska börja utforska möjligheterna för ett samarbete.

Papprena skrevs på i Wolfsburg i samband med att BYD:s styrelseordförande Wang Chuanfu (en man som för övrigt har gjort sig känd genom att dricka batterivätska bara för att bevisa att företagets högteknologiska batterier är helt ofarliga) var på besök för att få information om VW:s teknik inom området. För VW innebär det framtida samarbetet en god inkörsport på den allt viktigare Kina-marknaden. BYD ligger långt fram på marknaden och blev i slutet av förra året den första biltillverkaren i världen att lansera en plug in-hybrid. VW är naturligtvis sugna på att ta del av BYD:s kunnande just inom lithiumjonbatteri-tekniken.

VW lägger dock inte alla sina ägg i samma korg. BYD är inte de enda tyskarna samarbetar med. Liknande samarbetsavtal slöts med Sanyo i maj förra året och med Toshiba i februari tidigare i år. BYD kan dock ses som den mest erfarne partnern. De blev som sagt först ut med en plug in-hybrid på marknaden och vid sidan av biltillverkningen är BYD även världens största leverantör av batterier till mobiltelefoner.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!