080304-passat-tsi-ecofuel

VW Passat TSI EcoFuel med gasdriven turbomotor

På Genèvesalongen visar nu Volkswagen upp sin senaste miljöbil, nämligen turboladdade Passat TSI EcoFuel. Den kan köras på natur-, biogas eller bensin och har därmed låga utsläppsvärden. Kommer till Sverige senare i år.

Maskinen som nu debuterar i Volkswagen Passat TSI EcoFuel är den första natur- eller biogasdrivna direktinsprutade motorn med turboladdning. Bilen på Genèvesalongen är dock en konceptbil, men ligger väldigt nära produktion.

Motorn utvecklar 150 hästkrafter och maxvridet på 220 newtonmeter finns tillgängligt hela vägen från 1 500 till 4 800 varv per minut. Intressant är att toppeffekten är densamma oavsett vilket bränsle bilen använder sig av. 0-100 km/h går på 9,7 sekunder och toppfarten ligger på 210 km/h.

Gasförbrukningen anges till 0,52 kilo per mil. Detta ger den teoretiska räckvidden – med 22 kilo gas i de tre tankarna under golvet samt 31 liter bensin i vanliga tanken – 80 mil. Kör man på enbart gas kommer man 42 mil.

Som grund till motorn har VW:s erkända 150-hästars TSI-motor använts. För att den ska kunna användas för gasdrift har flera detaljer förstärkts eller härdats. Modifikationer har alltså gjorts på bland annat ventiler, kolvringar och kolvar, eftersom bensinens naturliga smörjning försvinner vid gasdrift. Samtidigt har turboladdaren minskats i storlek och speciella munstycken för att blåsa in gasen har integrerats i insugsrören. En nyutvecklad styrenhet håller koll på systemen och sköter växlingen mellan de två drivmedlen.

Passat TSI EcoFuel är en av de första bilarna i världen som inte är dieseldriven och som ändå uppfyller utsläppskraven Euro 5 som träder i kraft i september 2009.

I slutet av 2008 kommer Passat och Passat Variant TSI EcoFuel till Sverige. Priserna är ännu inte fastställda.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!