080919-vw-murar-mot-porsche

VW reser murar mot Porsche

Dramatiken växer sig starkare i VW-Porsche-affären. Tidigare beskyllningar för att motparten inte utför sina uppgifter har nu övergått till att man direkt motarbetar varandra. Ett internt dokument avslöjar att VW:s anställda uppmanas att betrakta Porsche som en tredje part.

Det blir allt mer tydligt att allt inte står rätt till i Tysklands bilindustri. Vad som borde vara en glädjesam förening mellan en av världens största biltillverkare och världens mest ekonomiskt framgångsrika utvecklar sig i stället till att bli en infekterad maktstrid med sura toner. Det är tydligt att oron är stor hos Volkswagen över att Porsches försök att köpa aktiemajoriteten i koncernen i själva verket är ett fientligt övertagande som bara ska gagna Porsche. Ett internt dokument som läckt från VW visar att man inte tänker sitta snällt och se på när Porsche tar över verksamheten.

I dokumentet som den tyska tidningen Capital fått tag på framgår det att VW-anställda har fått förhållningsregler som säger hur de ska handskas med Porsche. VW:s anställda ska enligt dokumentet inte lämna ut information till Porsche så till vida att det inte är något Porsche behöver för att sammanställa sina egna räkenskaper. De anställda uppmanas även att i kontraktsförhandlingar och dylikt behandla Porsche som en tredje part. Det blir alltså inte tal om några kompisrabatter eller liknande mellan de två.

Höga chefer inom VW ifrågasätter Porsche för att de inte har avslöjat sin avsikt med att köpa in sig i VW. Porsche anklagas dessutom för att ha begärt information från olika VW-avdelningar utan att VW:s ledning ska ha informerats.

Som en ironisk twist på det hela har Volkswagens aktiekurs skjutit i höjden sedan rykten om att Porsche ska ta över företaget börjat cirkulera. Den 16 september ökade Porsche sitt aktieinnehav i VW till 35,1 procent. Sedan dess har VW-aktien stigit med drygt 30 procent.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr