081128-vw-skyndar

VW skyndar på utvecklingen av minibil

För att hänga med i konkurrensen skyndar Volkswagen nu på utvecklingen av en liten supersnål minibil. Enligt nya uppgifter ska bilen dra så lite som 0,2 liter per mil, kosta omkring 70 000 kronor och börja säljas 2011.

Nya insideruppgifter säger att Volkswagen snabbar på utvecklingen av en liten och billig stadsbil. VW, som praktiskt taget uppfann kategorin folkbilar, tänker inte bli akterseglade av konkurrenterna. Enligt brittiska Autocar har VW-ledningen satt eld i baken på sina ingenjörer för att ta fram en konkurrent till Smart Fortwo och Toyota iQ. Den nya instegsfolkan förväntas ärva namnet ”Chico” från en av det tidiga 1990-talets konceptbilar.

Basen för Chico uppges bli en kortad version av chassit från konceptbilen Up! Konstruktionen ska inte bli helt olik Smart Fortwo, det vill säga plats för två åkande och ett litet bagageutrymme. Chico tros dock bli både smalare och lägre för att minimera luftmotståndet. Och att vara hal i luften är viktigt för en bil som Chico. Dess främsta signum kommer att bli den extremt låga förbrukningen. Autocars källor uppger en förbrukning på imponerande 0,2 liter per mil och koldioxidutsläpp på endast 60 gram per kilometer. Det kan även komma en elversion av Chico. Enligt Autocar överväger VW att utveckla en eldriven variant med batterier från Toshiba.

Men först ut blir en fyrcylindrig 1,2-liters bensinmotor med direktinsprutning. Motorn ska utrustas med ett system som gör det möjligt att stänga av två av fyra cylindrar när det är möjligt. Bensinmotorn får sällskap av en trecylindrig common rail-diesel på 1,2 liter, samma motor som debuterar i nya Polo nästa år. Stop-start-system, bromskraftsåtervinning och lättrullande däck ska vara standard.

Om Autocars källor får rätt så lanseras bilen, som kanske ska heta Chico, om drygt två år, till ett pris av drygt 70 000 kronor. Det är oklart om de nya uppgifterna från VW innebär att planerna på en produktionsversion av konceptbilen 1-litre Car har lagts ned. I somras kom uppgifter om att VW låg två år före i utvecklingen av bilen som ska dra 0,083 liter diesel per mil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!