090708-touran-tsi-ecofuel

VW Touran TSI Ecofuel – VW gasar på

VW kör på med sin gassatsning som leds av den framgångsrika Passat TSI Ecofuel. Nu sätts samma motor i den lilla MPV:n Touran. Därmed kan sju personer fraktas till en låg driftskostnad och Opel Zafira CNG får en tuff konkurrent.

 Nu får även Touran tillgång till den kompressor- och turbomatade gasmotorn som redan har presenterat sig i Passat EcoFuel. MPV-bilen Touran har sedan tidigare kunnat fås med gasmotor, men då med den större men mindre effektiva 2,0-litersmotorn. I och med bytet till den mindre och starkare motorns byter modellen namn till Touran TSI EcoFuel . Passat TSI EcoFuel har varit en framgångsrik konkurrent i det smala gassegmentet. Sedan lanseringen i mars har 3 000 bilar sålts, vilket är mer än två tredjedelar av den totala Passat-försäljningen. Nu är det tänkt att Touran ska få samma uppsving.

I standardutförande är gas-Touran manuellt växlad och förbrukar 4,7 kilo gas per 100 kilometer. Beräknat på så kallad certifieringsgas ger det ett koldioxidutsläpp på 129 gram per kilometer. Med den sjustegade DSG-lådan som är tillval sjunker förbrukningen en aning till 4,6kg/100 km och koldioxidutsläppen till 126 g/km. Om motorn i stället körs på biogas minskar utsläppen med 85 procent enligt VW. Mellan 1 500 och 4 500 varv fås det maximala vridmomentet på 220 Nm. 0-100 km/h är avklarat på 10,1 sekunder och toppfarten uppges till 203 km/h. 

TSI Ecofuel-motorn i Passat och Touran är optimerad för gasdrift men kan även köras på bensin. Touran har bytt sin vanliga bensintank mot tre gasflaskor under golvet som rymmer 18 kilo gas. Reservbensintanken har plats för 11 liter och med denna inräknad nås en maximal räckvidd på strax över 520 kilometer. Efter 370 kilometer på enbart gas slår motorn över till att gå på bensin. Bensindriften går inte in förrän gasflaskorna är tomma.

Touran TSI EcoFuel kan beställas redan nu från 239 900 kronor. Med DSG-lådan stiger priset till 253 900. Sju säten ingår i priset och senare i höst kan en femsitsig version fås med större gastankar och cirka 100 kilometer längre räckvidd.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!