090423-vw-småbilar-slovak Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

VW Up! kommer 2011 – byggs i Slovakien

Nu bekräftar Volkswagen att en ny serie småbilar är på väg från koncernen. Den första modellen ska lanseras 2011 och därefter kommer både Seat- och Skoda-versioner. Det är tal om både tre- och femdörrarsmodeller och de ska alla byggas i Slovakien.

Nu får vi för första gången en officiell bekräftelse på att konceptbilen VW Up! ska gå i produktion. I ett pressutskick meddelar Volkswagen att en ny familj av småbilar ska byggas i fabriken i Bratislava i Slovakien. Det är även bestämt att de första bilarna ska rulla av bandet någon gång under 2011. VW gör ingen hemlighet av att Up!-konceptet och det större Space Up1-konceptet som är på väg att förvandlas till produktionsbilar. Och som väntat ska nästan hela VW-familjen vara med och dela på kakan.

Volkswagen har ännu inte gett några namn åt sina kommande småbilar. Än så länge går de under samlingsnamnet ”ny småbilsfamilj”. Däremot är det bestämt att bilarna ska säljas med såväl VW-märke som Seat- och Skoda-märken i fronten. Detta är även anledningen till att valet av produktionsort föll på Bratislava. VW:s fabrik i Slovakien är van vid att tillverka många olika bilar. I dagsläget spottar Bratislava-fabriken ur sig Audi Q7, VW Touareg, Porsche Cayenne och Skoda Octavia. De kommande småbilarna säkrar omkring 1 500 arbetstillfällen i Bratislava. Det är ingen dålig investering som görs av tyskarna. För att bygga den nya småbilsfamiljen satsar VW närmare 3,5 miljarder kronor i Bratislava-fabriken.

Enligt VW ska de nya småbilarna framförallt fungera som ekonomiska stadsbilar. Hur mycket designen kommer att påminna om Up!-konceptet vet vi ännu inte, men med tanke på uppmärksamheten den lilla bilen väckte så gör VW förmodligen rätt i att inte ändra för mycket. Up! debuterade på Frankfurtsalongen 2007 och sades då förevisa en kommande världsbil från VW. Likheterna med bubblan var slående. Motorn satt bak och drivningen skedde på bakhjulen. Produktionsbilarna blir dock med all sannolikhet framhjulsdrivna och får motorerna fram.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!