W Motors – Mellanösterns första supersportbil

Många supersportbilar har sina största marknader i länder i Mellanöstern. Någon inhemsk sportbilstillverkning i regionen har dock inte funnits – förrän nu. Här är libanesiska W Motors.

Många av världens tillverkare av supersportbilar har stora marknader på flera håll i Mellanöstern. På platser som Dubai, Qatar med flera är bilar som Lamborghini och Ferrari vardagsmat. Men någon supersportbilstillverkare med sina hemmakvarter i regionen har det inte funnits. Hittills det vill säga. Nu har vi nämligen fått första bilderna på bilarna från libanesiska företaget W Motors.

Företaget hade tänkt sig att tillverka två modeller med namnen Hyper-sport och Super-sport, och de första datorgenererade bilderns (som du kan se här) visades nyligen för industriledare och politiker i Sursock Palace i Beirut. Stora delar av designen är gjord av företaget själva, med hjälp av Studiotorino i italienska Rivoli. Man har också, för att få ett lyckat resultat, kontakt med österrikisk-kanadensiska uppdragstillverkaren Magna Steyr och tyska Porschespecialisten RUF.

Företaget hoppas att kunna lansera Hyper-sport-modellen först, med en produktionsserie begränsad till endast fem kundexemplar, där kunden ska kunna bestämma bland annat vilken typ av ädelsten som bilens interiör ska vara smyckad med. Annat exklusivt är en guldpläterad motorhuv och nyckel i guld eller platina. Under skalet kommer ett chassi i kolfiber stå för grundstommen, med en dubbelturbomatad, mittmonterad sexa på omkring 750 hästkrafter som motorbestyckning. Man siktar på att 0-100 km/h ska gå på 2,8 sekunder och att toppfarten ska vara hela 385 km/h.

Data för företagets andra modell, Super-sport, kommer vid ett senare tillfälle. Hyper-sport kommer dock att premiärvisas på ett evenemang i Dubai redan nu i december, för att sedan också visas, för en bredare publik, på bilsalongen i Qatar i januari nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!