101117-subaru impreza

Wow! Subaru Impreza Concept

Snacka om helomvändning! För ett par veckor sedan bjöd Subaru oss på en ganska intetsägande bild som visade konceptbilen som visar upp märkets framtida formspråk. Nu visas bilen i LA och här är första bilden och vi kan inte säga annat än ”wow...!!!”.

Vi var många som trodde att Subarus konceptbil ämnad för årets bilsalong i Los Angeles skulle vara märkets motsvarighet till Toyota FT-86. Men där trodde vi galet fel!

I stället är det Subaru Impreza Concept som visas upp i den kaliforniska storstaden, en konceptbil som visar företagets framtida formspråk och som innehåller vad de kallar ”Confidence in Motion” som du kan läsa mer om här.

Vid skapandet av Impreza Concept har formgivarna fått två fötter att stå på – att formge en bil med dynamiskt flödande linjer och med självsäker attityd. Vi kan lugnt påstå att formgivarna tog fasta på pekpinnarna för bilen vi ser här ovan andas mycket av båda delarna, inte minst det sistnämnda – självsäker attityd. I alla fall om man jämför med dagens Impreza som är en ganska självsäker bit, åtminstone i STI-utförande, men som formmässigt känns aningen feg. Senaste generationen har ju också fått kritik för just formerna, inte minst från alla inbitna Impreza-fans som det finns gott om runt om i världen.

Vi trodde, efter att ha sett förhandsbilden, att det handlade om en coupémodell, men även där trodde vi fel. Som vi ser på bilden ovan är det ingenting annat än en fyrdörrarssedan med kraftigt slutande taklinje som får bilen att se ut som en coupé.

Om Subaru plockar ovanstående linjespel till nästa generation Impreza kommer de garanterat att locka en betydligt bredare kundkrets, dels de som som söker Subarus signum – boxermotor, fyrhjulsdrift och hög kvalitet tekniskt sett – men också de som köper bil efter form.

Under huven på Impreza Concept finner vi en tvåliters boxerfyra som matar sin kraft ut till alla fyra hjulen via en Lineartronic-låda, det vill säga en steglös CVT-låda. Maskinen är en del av den nya motorpalett som Subaru nu börjar portionera ut. Det är alltså samma typ av maskin som den 2,5-litersboxer som finns i nya Forester.

Subaru Impreza Concept mäter 4,52 meter på längden, 1,82 meter på bredden och 1,43 meter på höjden. Axelavståndet är 2,64 meter.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!