XC40 säljer i rasande takt – Volvo tvingas öka produktionen

Att bli utsedd till Årets Bil i Europa 2018 verkar ha gjort susen, för XC40 säljer bättre än vad Volvo hade föreställt sig på förhand. Därför ökar den svenska biltillverkaren nu produktionskapaciteten.

När Volvo bestämde sig för att satsa på den kompakta suv-klassen hade målat upp siffror och mål som inte riktigt stämmer med hur verkligheten ser ut i dag. Segmentet har på senare år gått som tåget och blivit det snabbast växande. Att XC40 i början av mars utsågs till Årets Bil i Europa 2018 har inte direkt försämrat förutsättningarna.

Sedan lanseringen i slutet av förra året har Volvo fått in nästan 80 000 beställningar av modellen. Antalet överstiger den produktionskapacitet som råder för tillfället och Volvo har därför beslutat att tillverkningstakten i belgiska Gent-fabriken ska höjas. Man utökar dessutom med ytterligare produktionskapacitet i Volvos kinesiska Luqiao-fabrik från och med första halvan av 2019.

I Gent kommer XC40 att prioriteras framför andra modeller på produktionsbandet, något som är möjligt i och med att S60 och V60 av utgående generation är på väg att fasas ut. Nya V60 ska i huvudsak tillverkas i Torslanda och nya S60, som snart presenteras, ska tillverkas i Charleston-fabriken i USA.

Volvo ser också att XC40:s framgångar banar väg för övriga CMA-baserade 40-familjen som ska ersätta dagens V40. Enligt ett uttalande av Volvo kommer XC40:s syskonskara inte att innehålla någon halvkombi likt den V40 som finns i dag. Nya V40 kommer att vara en kombimodell och övriga 40-varianter tar sannolikt form som sedan- och coupémodeller.

– Succén för Volvo XC40 har överträffat våra högst ställda förväntningar. Segmentet för kompakta suvar är det mest snabbast växande inom bilindustrin just nu, och med våra CMA-baserade modeller förväntar vi oss att fortsatt kunna dra nytta av den tillväxten, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!