090113-jaguar-xfr-rekord

XFR är världens snabbaste Jaguar

När den nådde 363,188 km/h blev den den snabbaste katten någonsin. Det handlar om en lätt modifierad Jaguar XFR som nyligen blev historisk som den snabbaste Jaguaren. Skådeplatsen för rekordet var legendariska Bonneville Salt Flats i Utah.

Tätt inpå lanseringen av rivjärnet XFR redovisar Jaguar resultatet av ett rekordförsök som nyligen genomfördes på Bonneville Salt Flats i Utah, USA. Det är tydligt att Jaguar har stora planer för sin värsting XFR. Den ska inte bara vara en lite snabbare gentlemannaracer, den ska på allvar utmana de bratwurstätande prestandasedanerna. Topphastigheten som nåddes på den uttorkade sjön är imponerande – 363,188 km/h gör XFR till den snabbaste bilen i Jaguars historia. Det gamla rekordet sattes 1992 av en XJ220. Då nåddes 349, 4 km/h.

Om man får tro Jaguar var rekordbilen relativt oförändrad, bortsett från 83 extra hästkrafter (totalt 600 hk) som hämtats ur V8-motorn på fem liter genom ommappning av ECU:n, modifierat insugssystem och avgassystem samt nya inställningar för kompressorn. Inga motorkomponenter uppges ha bytts ut och den sexväxlade automatlådan var oförändrad. En gigantisk vinge på bakluckan monterades för att stabilisera bilen i den höga farten.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!