Yamaha R Car Foto: Albert Roselló

Yamaha R Car – superbil med hojkänsla

Drömma kan man. Det gjorde spanske designern Albert Roselló när han skapade Yamaha R Car, en enligt honom motorcykelinspirerad supersportbil med låg vikt och många hästkrafter.

Lika bra att påbörja artikeln med att säga att denna bil inte finns i verkligheten utan endast i form av bilder skapade av en spansk designer vid namn Albert Roselló. Bilen och bilderna kommer inte från Yamaha.

 Den spanske designern har skapat vad han anser vara något av hans drömbil. Yamaha R Car har han döpt den till. Enligt honom är den en ”superbil med en själen från en superhoj”. Han preciserar inte exakt vad han tänkt sig rent tekniskt men att den väger under 1100 kilo och har över 900 hästkrafter har han klämt fram i sin fantasi. Alltså varje hästkraft släpar omkring på 1,22 kilo, en finfin siffra för en prestandavagn.

 Rent utseendemässigt känns det som att spanjoren haft en hel drös bilar som förebilder – allt från Lotus-koncept till Lamborghini-modeller och faktiskt också BMW M1.

 Skulle Yamaha bygga en bil, tänker du kanske? Det skulle faktiskt inte vara helt långsökt. Yamaha, som är mest känt för motorcyklar och fina musikinstrument, har faktiskt gett sig på att bygga en bil tidigare. Det var 1992 då man tog fram tre prototyper vid namn OX99-11. En av dessa kan du se på film nedan. Tyvärr kom en ekonomisk lågkonjunktur i vägen och satte stopp för planerna på en bil från Yamaha. Det var 1994 som bilen skrinlades.

 Yamaha har ett finger med i många olika branscher, bland annat båtmotorer, ljudteknik och mycket mer. Faktiskt så är Volvos V8-motor som finns i bland annat XC90 en Yamaha-motor i grunden. Dessutom var de med och samutvecklade läckra 2000GT tillsammans med Toyota under 1960-talets andra hälft.

 Så nej, helt långsökt är det inte att Yamaha skulle hoppa på bilspåret igen. Även om det låter föga troligt.

 Vad tycker du? Borde Yamaha ge sig på och bygga bilar och borde den då se ut som den på bilderna här?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr