071129-yrkestrafiken-fort

Yrkestrafiken kör för fort

Vägverkets mätningar visar att hälften av alla taxibilar kör för fort och att bara en tredjedel av lastbilstrafiken håller hastighetsbegränsningarna. Om yrkestrafiken bättrar sig och kör enligt lagen skulle 25 liv om året kunna räddas.

Vägverket har under våren och hösten i år utfört hastighetsmätningar på lastbilar, bussar och taxi. I nära samarbete med Sveriges Åkeriföretag, Bussbranschens Riksförbund och Svenska Taxiförbundet har totalt 28 000 mätningar gjorts på olika delar i landet.

Mätningarna visar tydligt att yrkestrafiken har problem med att hålla sig till hastighetsbegränsningarna. Dessutom märks en generell försämring från våren till hösten. På 50-sträckor kör tre av fyra taxibilar för fort. Av de observerade lastbilarna kör två av tre för fort på 50-sträckor. På 90-vägar överskrids hastighetsbegränsningen av hälften av alla bussar och något fler taxibilar.

Yrkestrafikens representanter meddelar att de alla arbetar aktivt för att öka säkerheten. Bussbranschens Riksförbund säger att de för tillfället deltar i tekniska projekt för ökad trafiksäkerhet och att man nästa år lanserar ett nytt trafiksäkerhetsprogram. Samtidigt säger förbundsdirektör Anna Grönlund att det är Polisens uppgift att se till gällande regler och lagar efterlevs och att Bussbranschens Riksförbund välkomnar ökade resurser till trafikpolisen.

Svenska Taxiförbundet uppmanar sina medlemmar att arbeta efter en egen säkerhetspolicy. De som inte gör det vid årsskiftet kan komma att uteslutas ur förbundet.

På Sveriges Åkeriföretag säger man att det är beklagligt att lastbilsförare fortsätter att köra för fort. Hos de företag som aktivt arbetar med trafiksäkerhet har dock hastigheten sänkts. Enligt Sveriges Åkeriföretag har medelhastigheten på 90-vägar för lastbil med släp sänkts till 83 km/h.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!