070228_golfvariant

Ytterligare en Variant på Golf

Det finns många Golf-versioner men bara en variant… Nu kommer nya VW Golf som Variant, eller kombi på vardagsspråk. Det är en storlastare!

Du som läser Bilspionen i Teknikens Värld har sett VW Golf Variant tidigare. Våra skickliga fotografer har fångat bilen på bild vid köldtester i norra Sverige.

Modellen har länge dementerats, nu när det finns avarter som Golf Plus (och CrossGolf) och Touran (och CrossTouran) borde marknaden vara mättad på laståsnor. Men icke, Golf med klassisk kombikaross gör världsdebut på bilsalongen i Genève om mindre än en vecka.

Fram sitter den kromade grillen från VW Jetta (en Golf Sedan med andra ord…). Bak känns designen däremot helt ny. Baklamporna är placerade i karosshörnen, inte delvis på bagageluckan som på vanliga Golf. Lampglasen har heller inte de tydliga cirklarna som återfinns på de flesta andra VW-modeller.

Lastutrymmet i den 4,56 meter långa bilen är minst sagt generöst. Volymen uppges till otroliga 690 liter. Det ska jämföras med lastvolymen i 4,77 meter långa Passat Variant som är 513 liter. När baksätet fälls i Golf Variant skapas en plan lastyta med en volym på 1 550 liter. Bagageutrymmets maximala längd finns ännu inga uppgifter på.

Fyra motoralternativ erbjuds: två bensinare och två dieslar. Minsta bensinmotor är på 1,6 liter och 102 hästkrafter. Andra alternativet är den trevliga TSI-motorn som med turbo och kompressor levererar 140 hk.

Instegsdieseln är på 1,9 liter och 105 hästkrafter, sedan följer 2,0 TDI med 140 hästkrafter. Minsta dieselmotorn har en snittförbrukning på måttliga 0,52 l/mil vilket ger 137 gram CO2 per kilometer.

Golf Variant debuterade 1993 och de två tidigare generationerna har sålts i totalt 1,2 miljoner exemplar. Generation tre når Sverige efter sommaren, priserna är ännu inte fastställda.    

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!