090224-zagato-perana-zone

Zagato visar sydafrikansk sportcoupé

Sydafrika är knappast känt för sin rika tradition inom sportbilsbygge. Det kan det bli ändring på. På nästa veckas bilsalong i Genève ska italienska Zagato visa Sydafrika-byggda Perana Z-One.

 Att vi är mitt uppe i en bilkris verkar inte bekomma tillverkarna av de allra mest exklusiva och extrema bilarna. Rolls-Royce och Ferrari med flera visar fortsatt ökande försäljning och små och oberoende sportbilstillverkare ser ut att må bättre än någonsin. På Genèvesalongen ska legendariska Zagato visa att de fortfarande är med i matchen. Och de ska göra det med hjälp av ett sydafrikanskt företag.

Perana Performance Group är en liten och nyetablerad biltillverkare baserad i Sydafrika. Tillsammans med Zagato har de tagit fram  Perana Z-One  . De första bilderna som har släppts på bilen visar en stilfull kaross med klassiska GT-former. Inte helt oväntat är det Zagato som har stått för de kosmetiska delarna på Perana Z-One. Karossen handknackas fram i Italien och skeppas ner till Sydafrika där den möter sitt innanmäte, vilket Perana är ansvariga för. Under den mycket långa huven hittas en 6,2-liters LS3 V8-motor från Corvette som ska ge omkring 440 hästkrafter. Det ska räcka för att accelerera bilen från 0-100 km/h på under 4 sekunder och nå en toppfart på 320 km/h. I likhet med flera av Zagatos tidigare verk, bland andra Aston Martin DB7 Zagato och V8 Zagato, ska Z-One byggas i begränsad upplaga. Men till skillnad från tidigare Zagato-verk ska det senaste inte byggas i 99, utan i 999 exemplar. Prislappen hamnar på 750 000 sydafrikanska rand, omkring 650 000 kronor. Serietillverkningen väntas börja någon gång under sommaren. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!