Zenos E10 – ny körmaskin från Caterham-avhoppare

Två före detta chefer på Caterham har bestämt sig för att bygga en sportbil tillsammans. Här är första bilderna på 650 kilo tunga och 200 hästar starka Zenos E10.

Nystartade bilföretag med målet att bygga världens bästa sportbil finns det redan gått om men nu kommer ytterligare en. Ansar Ali och Mark Edwards har båda haft höga tjänster inom först Lotus och sedan Caterham, den ene har varit vd och den andre operativ chef, men nu har de startat företaget Zenos Cars tillsammans. Zenos ska lansera tre bilar under de närmaste fem åren och först ut är E10.

 Zenos E10 skulle mycket väl kunna komma från någon av grundarnas tidigare arbetsgivare, den är med andra ord byggd för att vara så liten och lätt som möjligt. Tjänstevikten ska inte vara högre än 650 kilo och tak, dörrar och vindruta saknas helt och hållet. I mitten av E10 löper en aluminiumkonstruktion och i denna skruvas en kolfiberbalja fast för att skapa en sittbrunn.

 Strax bakom kolfiberbaljan finns en tvärmonterad tvålitersfyra från Ford som ger 200 hästkrafter och 210 newtonmeter utan överladdning. En femväxlad manuell låda sköter växlingarna. 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder och toppfarten blir 217 km/h.

 Zenos vill profilera E10 som en aningen bättre utrustad banracer. Det ska till exempel bli möjligt att välja till klimatanläggning, läderklädsel, diffbroms, inställbara stötdämpare och rullbur.

 E10 lanseras tidigt nästa år och blir en förmodat vass konkurrent till Caterham Aeroseven. Därefter ska coupén E12 och roadstern E11 lanseras 2018.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!