Zugo – en konceptbil som luktar skämt?

Minns ni jugoslaviska småbilen Yugo? Designern Milos Paripov gjorde det, och skapade konceptet Zugo, halvt på skämt, halvt på allvar.

Kommer ni ihåg den jugoslviska småbilen Yugo 45 (Koral på vissa marknader)? Bilen, som tillverkades av biltillverkaren Zastava i över trettio år och 800 000 exemplar var populär i hemlandet, men kom att bli föremål för olika mer eller mindre genomtänkta skämt på många av exportmarknaderna. Bilen såldes aldrig i Sverige, men väl i flera andra länder i Västeuropa, och även i USA.

Skämten kunde lyda ”Vad finns på sista sidorna i Yugos instruktionsbok? Busstidtabeller.” eller ”Varför har Yugo eluppvärmd bakruta? För att hålla händerna varma hos de som knuffar på.”

Det sistnämnda skämtet tog Milo Paripov, designer från konstskolan i Wien, fasta på när han, halvt på skämt, halvt på allvar, ritade konceptbilen Zugo, som nyligen visades på europeiska bildesignkonferensen i Zagreb, Kroatien. 

Zugo, som ska vara helt eldriven, har nämligen försetts med handvärmare på bakluckan för de som skjuter på bilen (Paripov poängterar att sträckorna som den måste knuffas kan bli långa, då elbilar inte går att knuffa igång utan måste knuffas till nästa eluttag.) Dessutom ska det finnas som tillval sensorer som känner av hur hårt de olika som knuffar bilen trycker, så att man kan se vem som inte bidrar.

Designen är självklart inspirerad av förlagan, Yugo, men har gjorts mer modern, för att passa till utvecklingsländer år 2020 (vilket var temat för konferensen). Dessutom har bilen konstruerats i kompositmaterial för att hålla vikten nere. Om den någon gång blir verklighet får väl ändå ses som ytterst tveksamt. 

Till sist, ytterligare några Yugo-skämt: ”Hur får man en Yugo att accelerera från 0-100 km/h på under 15 sekunder? Knuffa den utför ett stup.”, ”Hur fördubblar du värdet på en Yugo? Tanka en full tank.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!