En elbil och två laddhybrider. Två biltyper som ökar stadigt inom Europeiska unionen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Elektrisk succé i EU – Sverige i topp

Elbilar säljer fortfarande i små tal, men 2020 var året då bollen kom i rullning. I Sverige säljer elbilar och laddhybrider bäst i hela EU.

Sammantaget nådde för första gången laddbara bilar en marknadsandel på över tio procent i EU, om än med en hårfin marginal. 10,5 procent av försäljningen var laddbar. Renodlade elbilar hade ett litet övertag, 5,4 procent var elbilar, och 5,1 procent var laddhybrider, efter en stark ökning av laddhybridförsäljningen. Under 2020 ökade elbilar med 89 procent medan laddhybrider ökade med 190 procent.

Inom EU-blocket finns en stor spännvidd beroende på subventionernas storlek och utformning. I särklass störst marknadsandel har de laddbara bilarna nått i Sverige, med en marknadsandel under 2020 på 32 procent. Närmast Sverige kommer Holland med en andel på 25 procent för laddbara bilar, följt av Finland med en marknadsandel på 18 procent för laddbara bilar. 

Största volymerna hittar vi däremot i Tyskland, Frankrike och Storbritannien som 2020 fortfarande räknas in i EU-statistiken.

I Tyskland såldes 395 000 laddbara bilar, i Frankrike 186 000 och i Storbritannien 175 000.

LÄS MER: Elbilar iskalla – utan subventioner 

2021 fortsätter ökningen och andelen laddbara bilar i EU är under januari-februari 14 procent. Det är laddhybrider som fortsätter gå starkt och som står för tillväxten. Marknadsandelen för elbilar är under de två första månaderna 5,7 procent, och för laddhybrider 8,3 procent.
Intresset för laddhybrider har gjort att en oväntad etta har intagit förstaplatsen i försäljningsstatiken i EU, Volvo XC40 Recharge T4/T5. Normalt sett brukar Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 och Renault Zoe toppa listan.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!